Sijainti

Luvian kirjasto
Lukkarilantie 4, 29100 Luvia

Päivä

13.01.2020 - 06.02.2020

Aika

Kirjaston aukioloaikoina
Koko päivän tapahtuma

MUINAISET LUVIALAISET Luvian kirjastossa

Muinaiset luvialaiset -taideprojektin näyttelyssä esillä päiväkotilasten, hoitajien ja ikäihmisten keramiikkaa, piirustusinstallaatioita ja valokuvia projektin vaiheista

Ajan kerrokset ovat näkyvillä kaikkialla. Täytyy olla hiljaa, osata etsiä ja katsoa. Lapsilla on se kyky ihmetellä ja kysellä. Aikuisena taito uhkaa kadota, mutta sitä voi harjoitella ihan missä vain, kunhan hellittää otteensa kiireestä. Olemme tulleet kehityksessä pisteeseen opetella tyytyä vähempään. Se ei tule olemaan helppoa, mutta on pidettävä mielessä millaisen perinnön olemme jättämässä seuraaville sukupolville. Matkustelun ja materiaalisen kuluttamisen sijaan ratkaisu kokea elämyksiä voi yhtä hyvin olla oma lähiympäristö. Meitä ympäröi rikas ja kaunis kulttuuriympäristö. Ne tärkeimmät ja lopulta merkityksellisimmät asiat eivät mainosta itseään vilkkuvin valoin. Ne useasti odottavat tylsyyden tyyssijoilla.

Työskentelin viime syksynä osa-aikaisena kuntataiteilijana Eurajoen Luvialla. Porsmusan leikkipuistossa eräänä sateisena syksyisenä aamuna järjestin päiväkoti Kuunarin lapsille arkeologiset kaivaukset. Jokainen lapsi ja aikuinen löysi hiekan seasta yhden savisen palan. Esineet nähdään näyttelyssä liimattuna ja kokonaisina. Vierailin projektin aikana myös päiväkodilla ja teimme muotokuvia muinaisista luvialaisista ja maalasimme hirviä kalliomaalausten tapaan. Marraskuussa lapset ja ikäihmiset saatiin saman pöydän ääreen Majakkatuvalla ja Kerhohuoneella tekemään omat savityöt, joissa aiheena oli arkeologinen löydös Luvialta.

Kyläilin syksyn aikana myös Majakkatuvan asukkaiden huoneissa ja maalasin omat vesivärimaalaukset toiveen mukaan. Maalasin paljon luontoaiheita, puita, merta ja kukkia. Yhden asukkaan seinällä huomasin kauniin täkänän, kangaspuilla kudotun seinävaatteen. Puhuin asukkaan kanssa käsitöistä ja ymmärsin entistäkin enemmän, että käsitöiden tekeminen on ollut hyvin yhteisöllistä, eri sukupolvia yhdistävää ja ihmismieltä hoitavaa. Halu olla yhteydessä luontoon ja muihin ihmisiin, nähdä kauneutta ja luoda sitä, se on ikiaikaista.

 

Lisätietoja: kuvataiteilija Maria Leppänen / 045-1360182

 

 

 

Privacy Preference Center